ଜାଣନ୍ତୁ ସାରୁ ର ଉପକାରିତା
ସାରୁକୁ ଆମେ ସାଧାରଣତଃ ପରିବାଭଳି ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ I କାର୍ତିକ ମାସରେ ହବିଷ୍ୟାଳି ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହବିଷ ଡାଲ୍ମା ରେ ସାରୁ ମୁଖ୍ୟ ପରିବା ହିସାବରେ ଥାଏ I ସାରୁକୁ ଆମେ ଏମିତିରେ ଅଳ୍ପ ସିଝାଇ ଭଜା , ସିଝା କିମ୍ବା ଆଳୁ ସହିତ ମିଶାଇ ଦମ କରି ମଧ୍ୟ ଖାଇ ଥାଉ ଇ ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସାରୁ କେଉଁ କେଉଁ ରୋଗ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ହେଇଥାଏ I
ସାରୁରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଫାଇବର, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଏ, ସି, ଇ, ଭିଟାମିନ୍ ବି୬ ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ଥାଏ ଏହା ମୂଳରେ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଆଇରନ୍, ତମ୍ବା, ଜିଙ୍କ୍, ଫସଫରସ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ପରି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମିଳିଥାଏ I ଏହି ବୀମା ସ୍ୱାଦ ସହିତ ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ I ଇଂରାଜୀରେ, ସାରୁକୁ ଟାରୋ ରୁଟ୍ କୁହାଯାଏ , ଶୀତଦିନେ ଏହାର ପନିପରିବା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବେ I ଏଥିରେ ଫାଇବର ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିରେ ଭରପୂର ଏବଂ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ପରିଚାଳନାରେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଇ ସାରୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହଜମଶକ୍ତି ଏବଂ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ
ହୃଦରୋଗ ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମିଯିବ
ସାରୁରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ପୋଟାସିୟମ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଇ ଥାଏ , ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆପଣ ହୃଦରୋଗ ଏବଂ କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମାଇ ପାରିବେ I
ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ
ସାରୁ ରେ ଭରପୂର ଷ୍ଟାର୍ଚ୍ଚ ଥାଏ ଏବଂ ସେଥିରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଅଛି, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ ଇ ସାରୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ହଜମ ଏବଂ ଅବଶୋଷଣ ମନ୍ଥର ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଖାଇବା ପରେ ତୁରନ୍ତ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ର ସ୍ପାଇକ୍ ରୋକିଥାଏ |
ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ପାଇଁ
ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ସାରୁ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢିଥାଏ I ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭାବରେ କାମ କରିଥାଏ, ଯାହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ |
ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ
ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାରୁ ଖୁବ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ I ସାରୁ ରେ କ୍ୟାଲୋରୀ ପରିମାଣ କମ୍ , ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଖାଦ୍ୟରେ ଆର୍ବି ପନିପରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ I
ହଜମ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇଯିବ I
ସାରୁ ରେ ପ୍ରଚୁର ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ I ଏହା ହଜମକୁ ଠିକ୍ ରଖେ I ଏହା ସହିତ ଗ୍ୟାସ୍, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଏବଂତରଳ ଝାଡା ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦୂର ହୁଏ I
ସାରୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଆପଣଙ୍କ ମାଂସପେଶୀ ଏବଂ ହାଡକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ